logo

11 Eylül 2017

Fakirin Eti olarak bilinen Fasulyenin hasadı başladı

10577203_307759692742834_7460632457717673569_n DSC_3657Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş, Niğde’de 80 bin 920 dekar alanda fasulye ekimi yapıldığını ve hasat döneminin başladığını ifade etti.

Türkiye’de üretimin 5’te 1’ini karşıladığı için ‘Patates deposu’ olarak bilinen Niğde’de patatesten sonra en çok ekilen ürün olan fasulyede hasat başladı. Bu sene fasulye ekili alanının geçen yıla oranla yüzde 30 arttığını belirten Baş, “Geçen yıl patatesin fiyatında yaşanan sıkıntılar nedeniyle bazı çiftçiler bu yıl fasulyeden yana tercih kullandı” dedi.

Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş; “ Niğde’de 2016 yılında 57 bin 669 dekar alanda fasulye ekimi yapıldığı ve geçen yıl çeşidine göre fiyatları değişmekte olup 2.50 TL’den başlayıp 5 TL arasında satıldı. 2016 yılında 57 Bin 669 dekar alanda ekimi yapılan fasulyede 18 Bin 669 ton fasulye rekoltesi elde edildi. Geçen yıl patatesin fiyatında yaşanan sorunlar nedeniyle 2017 yılında fasulyede ekim alanımız genişledi. Bu yıl fasulye ekim alanımız 80 Bin 920 dekar alanı çıkmış olup 26 bin 847 ton rekolte elde edileceğini tahmin ediyoruz. Bu yıl fasulye hasadımız yeni başlamış olup fiyat oluşmadı ancak yoğun ekimi yapılan Alberta cinsi ithal fasulyenin kalite durumuna göre fiyatı 2.80 TL ile 3.20 TL’den tüccar alımının yapıldığı tespit edildi. Diğer çeşitlerin fiyatları henüz oluşmadı” dedi.

Müdür Baş, yüksek protein ve mineral maddeler içermesi nedeniyle haklı bir üne sahip kuru fasulyenin bu nedenle “Fakirin Eti” unvanını sonuna kadar hak ettiğini belirterek, ürün fiyatı ve dekara elde edilen karın buğdaya göre daha fazla olması nedeniyle kuru fasulyenin çiftçiler tarafından kabul gördüğünü kaydetti.

Gerek verimi gerekse de fiyatı nedeniyle fasulyenin çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Baş, “Çiftçilerimiz patatesten umduğunu bulamayınca farklı bir ürün arayışına girdi ve hem fiyatı hem de dekara elde edilen karın buğdaya göre daha fazla olması nedeniyle tercihini fasulyeden yana kullandı. Bu nedenle geçen yıl 57 bin dekardan 18 bin ton fasulye hasadının yapıldığı Niğde’de bu yıl 80 bin dekarlık bir alanda ekim yapıldı. Hasat başladı ve yaklaşık 26 bin rekolte bekliyoruz” diye konuştu.

Share
#

SENDE YORUM YAZ

6+6 = ?