Son Dakika
Bir fabrika gibi çalışan bu okul, 2015 yılında öğrencilerin atölyelerde ürettiği ürünlerin satışından elde ettiği gelirden, 90 bin lira vergi ödemeyi başardı. Okulun müdürü Şefaat Güner, bacasız bir fabrika gibi çalışan okulda en önemli başarılarının özel sektör için kalifiye eleman yetiştirmek olduğunu ve Türkiye’deki diğer meslek liselerine de örnek olduğunu söyledi.
Niğde’nin72 yılık Niğde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesiöğrencilerinin son yıllarda teknolojik olarak gelişen okuldaki atölyelerde ürettikleri eğitim gereçleri, bölgedeki illerde yapılan okullara satılıyor.Niğde’de 1944 yılında eğitim öğretime başlayan Niğde Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi makine ve ekipman bakımından zenginleşen atölyeleri, fabrika gibi çalışmaya başladı.
Son yıllarda öğrencilerin atölyelerde üretimini yaptığı masa ve sıralar başta olmak üzere diğer eğitim gereçleri, Niğde başta olmak üzere diğer yeni açılan okullara gönderildi. Satılan eğitim gereçlerinden okulun döner sermayesi vasıtasıyla para kazanan öğrenciler, böylece aile bütçelerine destek sağlamış oluyor.
TÜM OKULLARIN İHTİYACINI BİZ KARŞILIYORUZ
Niğde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Şefaat Güner, okulun yenilenen teknolojisiyle hem üretim yaptığını hem de öğrencilerin mesleki becerilerini geliştirerek onlara para kazandırdığını, okullarındaki atölyelerde Niğde’nin yanı sıra çevre illerde yeni açılan okullar için sıra ve masalar ile diğer eğitim gereçleri üretildiğini belirtti.
BU OKUL 2015 YILINDA 90 BİN TL VERGİ ÖDEDİ
Okulda 6 bölümde 122 öğretmenin görev yaptığını, Bin 530 da öğrencileri bulunduğunu bildiren Güner, “2015 yılında yapılan üretimden 90 Bin liravergiödedik.Okulda eğitim gören öğrencilere hem meslek öğrettiklerini hem de üst öğrenim kurumlarına hazırlık eğitimi veriyoruz. Atölyelerimizde üretim çalışmaları kapsamında mesleki eğitimlerimiz devam ediyor. Özellikle ilimizde ve çevre illerde yeni açılan okulların okul donatımı üretiyoruz. Son yıllarda yeni açılan okulların çoğunun sıra ve masaları okulumuz öğrencilerince üretildi. 2015 yılı içerisinde 90 bin TL vergi ödemesi yaptık” dedi.
ÖĞRENCİLER OKUL HARÇLIĞINI ÇIKARTIYOR
Eğitim sayesinde kalifiye personel olarak yetişen öğrenciler, döner sermayeden kendilerine yapılan ödeme ile okul harçlığını çıkarıyor. Okul müdürü Şefaat Güner, yaptığı açıklamada, bin 530 öğrencinin eğitim gördüğü okulun metal teknolojileri ile mobilya iç mekân bölümünde 420 öğrencinin bulunduğunu söyledi.
ÖZEL SEKTÖRLER İÇİN KALİFİYE ELEMANLAR YETİŞTİRİYORUZ
Niğde Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde her türlü mobilya ve metal ürünlerinin yapılabildiğini dile getiren Güner, şöyle konuştu: “Metal ve mobilya bölümündeki 420 öğrencimizin her birine döner sermayeden aylık ortalama 250 lira ödeme yapıyoruz. En önemlisi mezun olunca hepsi birer meslek sahibi oluyor. Yılsonunda özel sektörden öğrencilerimize yoğun talep geliyor. Öğrencilerimiz en iyi şekilde meslek öğrendiği için çok rahat bir şekilde iş imkânına kavuşuyor.
Güner “Okulumuz adeta bacasız bir fabrika gibi. En önemli hizmetimiz ise özel sektörler için kalifiye elemanlar yetiştiriyoruz. Bunun yanı sıra katma değeri yüksek ürün siparişleri alıp, hem devletimize vergi desteğinde bulunduğumuz için mutluyuz.” dedi.
BU YIL TÜRKİYE İLK DEFA YENİLENEBİLİR ENERJİDE İLK MEZUNLARINI BİZ VERECEĞİZ
Ayrıca okulumuz bu yıl ilk defa yenilenebilir enerji bölümü bu yıl ilk mezunlarını verecek olup Türkiye’de ilk yenilenebilir enerji bölümü olduğunu belirten Güner; “Öğrenciler ise atölyelerde uygulamalı eğitim aldıklarını belirterek, satışı yapılan ürünlerden kendilerine yapılan ödeme sayesinde aile bütçesine katkı yaptıklarını ifade etti.
SİENSİ MAKİNESİ YAPMA POTANSİYELİNE SAHİBİZ
Niğde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojileri Bölüm Şefi Emin Alper Savut; “ piyasaya üretim olarak yaptığımız en büyük özelliklerden bir tanesi Siensilutır olarak adlandırdığımız bu tezgahtır. Bu tezgah 10 yıl önce okulumuzda yapılmış olup şuanda biz çalıştırıp kullanıyoruz ama geçen yıl bunun biraz daha büyüğünü burada imal edip piyasaya sattık. Bu tezgahın daha gelişmişlerini özellikle mobilyacıların istediği kapı işleyebilecek özelliklerini yapıp piyasaya verme potansiyeline sahibiz” dedi.